nedelja, 30. december 2018

Punce vedno kompliciramo na motorju? Ahhh, kje pa!


"Babe vedno komplicirate na motorju. Zato se noben noče vozit z vami."


Uf, kolikokrat sem to slišala in se naposlušala moškega vidika zadeve. Ne glede na to, ali je šlo za njegovo sopotnico ali pa solistko. 
No, da strnim nekaj najpomembnejših naukov in stvari, s katerimi bo vsaj puncam življenje na motorju kot sopotnica ali solerka v skupini lažje.

#1 Prtljaga
"Alo, ne greva na Havaje za sto let. Ne moreš vsega tega vlačiti s seboj!!"
Če kdo verjame ali ne, punce se ob malo razmisleka dejansko znamo spakirati s tremi majicami in gatami. Pomaga, če imaš taborniške/gasilske korenine ali pa si vajena prej hoditi za nekaj dni recimo v gore. Pozabi fancy oblačilca in petke. Športna oprema je najlažja in najbolj učinkovita. Pa še največ je lahko stlačiš na mali prostor. Jaz imam skoraj vse samo športno s seboj.

#2 "Lulat"
"WC je za vse takrat, ko obstanemo na pumpi."
Okej, dojela, ne more te ravno takrat prijet, ko se ravno odpeljemo. Sploh, če se voziš v skupini, saj je vsak postanek hitro pol ure in fantje hitro postanejo živčni, če se morajo nenehno ustavljat.
Za smrt rešit obstajajo pa tudi kaka znamenja, za katera se dogovoriš in lahko obstaneš.

#3 "Lačna"
"Mater ste babe izbirčne. Kak brezglutenski kruh pa solatko? Se ti blede? Tu strežejo čevape pa čebulo pa lepinje. To bomo jedli."
Na moto furcah vsaj midva ponavadi jeva zjutraj in zvečer. Tudi če nisi tip človeka za zajtrk, se potrudi. Res je škoda, da bi se ravno sredi največjih ovinkov in najlepše pokrajine ustavljal, ko pa se lahko fijakaš celi božji dan in se na večer ves zadovoljen ustaviš na dobri večerji.
Druga je, če se namensko odpelješ recimo na jagenjčka Kod Abida v Veliko Kladušo v Bosno. Potem se napokaš kot car in se s polnim želodcem le stežka, ampak zelo zadovoljno cijaziš naprej. Je pa vredno (če nisi še, poizkusi!)
V obeh primerih pa velja, da na motorju ni kul, če si izbirčen. Na jedilniku pač ni nekih specialk in na kakem zboru se je golaž. Ali pa klobase. Ali pa.. kar pač je. In ješ takrat, ko se je. 
P.s. Sicer si v žep pospravi kako Frutabelo. Pomaga za silo. 



#4 "Ženske težave"
"Zakaj zaostajaš za nami? Kake ženske težave? Saj jih nimaš na prstih desne roke?!"
Ni najboljša ideja preveč se šlepat na t.i. "ženskih dnevih", ker ni največ posluha. Se mi zdi, da so moški res alergični na ti dve besedi.
Plus, če jih že pričakuješ, si spakiraj ustrezne pritikline. Sredi ničesar je včasih v lokalni trgovini težko najti karkoli, kar bi od daleč spominjalo na prvo pomoč v tem primeru. 

#5 "Pravila za vse"
"Kar se skupina zmeni, velja za vse."
Hja, edina bejba v skupini gor ali dol. Če velja za vse, velja za vse. Vse od začetka furce, ko prideš s polnim tankom, do konca, ko se vsi ustavimo na končni pijači nekje. Itak te bodo fantje malo bolj pazili in seveda vsi vnaprej pričakujejo, da bo tudi tempo malo bolj prilagojen. Lahko jih pa lepo presenetiš.
Jaz se potrudim, da potem nihče ne trobi kasneje kaj v smeri "Itak, če je bila pa baba z nami .." Fantje ponavadi, če gredo v skupini, nimajo najraje, da gre kaka solerka zraven. Jih menda štopa z eno od zgoraj navedenih for ali pa s kako dodatno.

# "Modni izgled"
"Halo?!?! Pa kaj če izgledaš kot Lara Croft, na motorju rabiš funkcionalne, ne pa modne cunje! V tem boš zmrznila."
Em... to je res. Velikokrat vidim v moto trgovinah bejbe, ki nase tlačijo napačne cunje, pa naj bo to usnje, v katerem ji skoraj pljuča razgoni v zgornjem delu, tako ozko je, ali pa čelada, ki je sicer sexy ko hudič, ampak jo tišči že v trgovini. Ona bi jo pa vzela zaradi poslikave.
Splača se že prej sprijazniti, da pač ne greš na modno pisto ampak je tvoj cilj, da so oblačila udobna, dovolj zračna in hkrati dovolj topla, da dejansko zdržiš tudi cel dan na motorju. Da ne kupuješ recimo rokavic, kjer ti kri zastaja, tudi če so najlepše na svetu. To slednje je recimo uspelo tudi meni.  
Če nimaš pojma, kako kupovati, se malo sprehodi po najinih postih ali blogu. Veliko piševa o tem.

# Suma sumarum
Če malo v obzir vzameš vse zgoraj našteto, bo tvoj moto lajf veliko lažji. Pa še fantje te ne bodo vlačili po zobeh, tega nobena ne mara.
Itak je vse odvisno od stila vožnje in tega, kar se dogovoriš kot skupina ali kako želiš voziti kot solo riderka.
Absolutno tudi obstaja mnogo deklet, ki so sovoznice ali solerke, ki obvladajo sceno. Tu govorimo o tistih, ki to (še) niso, bi pa bile. 

2 komentarja:

  1. Pozdravljena.
    Sicer se ne poznava, a sem bral tvoje zapise o potovanjih in ženskih težavah na njih! Od srca sem se nasmejal!
    Kar tako naprej in srečne kilometre v prihodnosti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hehehehehe, jih bo še več in hvala lepa. Spremljaš lahko tudi na FB Moto Fure in Avanture, tam je zgodbic za izvoz :)

    OdgovoriIzbriši