ponedeljek, 28. avgust 2017

Napredna šola motociklizma na Vranskem - 2.del

Zakaj osnovni tečaj varne vožnje motocikla ni dovolj?

Kako sem preživela nadaljevalni tečaj varne vožnje v centru AMZS Vransko

 

Intro

Jutro, kot bi ga opral na sveže, nebo brez oblačka. Če me je na osnovnem tečaju varne vožnje zjutraj zeblo kot mačka in se mi je na furci do Vranskega skoraj zanohtalo, je tokrat zgodba čisto druga. Komaj čakam, da se zapodim s Suzi spet na poligon in vidim, kaj je Vojko Safran pripravil tokrat.

 

Poglavje 1 

UčilnicaVojko nas nažene v učilnico in (brez heca) preveri, koliko smo od nazadnje pozabili. Je nekaj na tem, da kaže teorijo na vsake toliko preverit. Ni minilo še dva meseca od osnovnega tečaja, pa je že marsikaj spolzelo iz glave. Kakšna je zavorna pot, če voziš 100/80/50 km/h? Kdo ima prednost v določeni situaciji? Kam je treba gledati na začetku ovinka in kam, ko si že na sredini? In še polno malih velikih teorij, ki bi jih moral vsak poznati. Naredim si mini zabeležko v spomin, da bom poiskala povezavo na "izpitne pole" in šla še enkrat čez teorijo. To bi moral vsak vsaj pred sezono enkrat iti skozi, če kdo mene kaj vpraša. Ni ga carja na motociklu (ali v avtu), za katerega to ne velja.
Skratka, do it.

Vojko v elementu

 

Poglavje 2

Trail podolgem in počez, čez ovire in na tla .. dokler sapa da in mišice držijoJa. Tisto, kar sem komaj čakala. Pri osnovnem tečaju ti namreč povejo, da boš na naprednem dobil traila v roke za tri ure, in da bo to prva stvar dopoldne. Kaj lepšega?!?! In še na poligon te peljejo! Milina za vse tiste, ki nam je trail dogajal na polno na osnovnem tečaju. In naporna - vse mišice ti delajo 500 na uro, ne samo 100 in sama sreča, da sva bila oba z Gregorjem pojem kondicije. Sicer težko zdržiš fizični pritisk, poleg tega je tole idealna vaja ravnotežja, kontrole počasnega doziranja plina oz. obvladovanja sklopke. Vojko je nazadnje zaključil, da jaz verjetno sklopke ne spustim tudi, ko sem v grobu. Normalno - ta trail žival se ugasne, če spustiš sklopko kot vsak drug motocikel, edina razlika je, da je trail malo težje vžgati nazaj. Torej ... ne bo mi crknil, sem si mislila, pa če je to zadnja stvar, ki jo naredim. Tudi, ko sem vmes na poligonu usekala v graben, sem še vedno držala sklopko. Toliko o trmi.. :D 

Jaz ko sem bila že na dobri poti... 

In jaz, ko je šlo samo še navzdol ... ampak sklopke pa nisem spustila :D

Poglavje 3

Na poligon za mehkobo izvajanja ovinkov pri mali hitrosti


Po kratki pavzi nas Vojko preseneti z urico poligona. Tega se ne morem naveličati, mislim da bi lahko vozila poligon v vsakem vremenu in vsakem razpoloženju. To sezono sva tudi posvetila poligonu in četudi je le dva meseca po osnovnem tečaju, se očitno vidi napredek, mogoče pri njemu še bolj kot pri meni. Poligon na Vranskem je zamotan bolj kot klobka volne in res moraš osvojiti mehkobo ter zaupati motociklu, da te vodi po linijah, kot bi moral. Paziti je treba na pogled, na hitrost, na sklopko in seveda na ritem. Eni bolj, eni manj strokovno, v trojkah zvozimo poligon po najboljših močeh. Vojko pa dirigira bolje kot če bi bil na odru filharmonije.

Tule je filmček poligona, za vse radovedneže: https://youtu.be/8Wdp1O2K6wI

Priprava trojk na start.

Grega v elementu. V poligonu je čisti zmagovalec. No.. saj ga tudi nenehno trenira.

Vojko nas po vsaki preizkušnji pelje na dinamično vožnjo. Vmes nenehno preverja, kako gledamo, katerega pasu se držimo in nenehno popravlja tega ali onega pri vožnji. Menja pozicije v koloni in spremlja, kaj se z nami dogaja. Res kot v pravi šoli in če si dovoliš, odneseš mnogo.

 

Poglavje 4

Zasilno ustavljanje je steber znanja vsakega motorista


Po poligonu je na vrsti vaja hitrega ustavljanja. Vojko najprej pokaže, koliko prostora potrebuje motocikel za ustavljanje pri 50 km/h, potem pa ponovi vajo pri 80 km/h ter 90 km/h. Predhodno nas vpraša, koliko metrov se bo ustavljal, ko bo prišel s to in ono hitrostjo. Seveda se vsi zmotimo, koliko je potrebno prostora pri zasilnem zaviranju in kalkuliramo s premalo metri. Spet je štorija druga, če imaš ABS in če ga nimaš. Moj Suzuki ga nima in jaz potrebujem malo več prostora. Izjemno pomembna vaja za vsakega motorista. 

Filmček, kako to kul napravi Vojko: https://youtu.be/3CDsr8wst2c

Vojko se ustavi točno na zastavljeni liniji. 

Fantje navdušeno čakajo na svoj poizkus zasilnega ustavljanja.

Moram posebej poudariti, da smo si vzeli kar nekaj metrov več, kot je bilo začrtano? :D

 

Poglavje 5

Kaj pa ustavljanje na vodi? Zasilno?

 

Okej, ustavili smo se na suhem in vročem asfaltu. Kaj pa, če ga preplavi voda? Je čisto realna situacija, se strinjaš? Na Vranskem imajo ob strani vozišča posebne šobe, iz katerih na znak Vojka začne curljati voda. Kmalu nastane celo jezero in sedaj je naš cilj, da vajo iz prejšnjega poglavja ponovimo v mokrih pogojih. :) Šala mala? Sploh ne. Priznam, da so se tudi meni malo zatresle hlače. Sploh, ker mi je Vojko nenehno ponavljal, da tisti, ki nimamo ABS (beri: samo jaz), ne smemo tako smelo uporabljati zavor kot tisti z. 

 Vozišče, ko so na AMZS centru odprli vodne šobe. Sedaj pa pelji in se ustavi zasilno tudi na tem. :)

Ker pameten voznik preizkusi vse, kar mu Vransko ponuja in ker so tu kontrolirani pogoji, smo se pridno vsi zrundali na zasilnem zaviranju na mokri površini. Priznam, da ti adrenalin kar polzi po vseh možnih porah v telesu. Tule je filmček na to temo, da si boš lažje predstavljal/a tole sceno: 
Grega v elementu: https://youtu.be/jEnZq04scOY


Poglavje 5

Vožnja na hidravlični plošči, ki ti motocikel tudi konkretno premakne


Za mene biserček popoldneva. Simulacija vožnje, kjer na vozišču recimo naletiš na zalivko ali karkoli, kar ti malo "zaštopa" gumo in te malo premakne. Ali pa malo makadama. Hidravlična plošča, ki jo imajo na Vranskem, je super stvarca. Štos je pa v tem, da se ne smeš zmesti in da moraš voziti naprej, kot da ni bilo nič. Torej, ne spustiš sklopke, plina, ničesar. Res, kot da ni bilo ničesar. In pri tem konstantno držiš hitrost. Vsak je dobil več kot dovolj časa, da se preganja po plošči v eno in drugo smer in poizkusi simulirane zdrse. Vsi smo opravili z odliko - in bili navdušeni. Tega ne preizkusiš nikjer in to je bila edinstvena priložnost zelo realne situacije na cesti.

Fantje čakajo na svoj krog in ocenjujejo vožnjo tistega, ki je na krožni vožnji v tem trenutku. 

Filmček pa tule (preveri moj moto kanal in si poglej vse): https://youtu.be/DFlmJINChAI
 

Poglavje 6

Izogib oviri


Zdi se mi, da je poleg zasilnega ustavljanja tole tudi eno pomembnejših poglavij v motociklizmu. Ponovimo zgodbo zasilnega ustavljanja, samo da zraven postavimo še ovire in se preizkusimo v različnih hitrostih. Spet je Suzuki s pomanjkanjem ABS-a malce na slabšem, ampak v kontroliranem okolju zadeva funkcionira. Na cesti žal nimaš vedno takih idealnih pogojev. 

Da je bila zadeva še bolj zanimiva, smo to najprej poizkusili na suhem, potem pa še po vodi. Če povem, da se je vsakemu malce zatreslo ob vodi, ne bom čisto nič pretiravala. Smo pa vsi uspešno prestali trening - brez padcev in poškodb. 

Priprava in teoretična razlaga, kako moramo speljati izogib oviri. Najprej brez vode, potem z vodo. 


Pridno čakamo v vrsti, da se bomo zrundali na izogibu ovire.

 

Poglavje 7

Grande Finale


Vojko vzame vsakega izmed nas v par in nam naroči, da naj se vozimo za njim na določeni razdalji, ga poizkusimo slediti ne glede na vse - torej karkoli on naredi, ostanemo na isti razdalji. Zeloooo težka naloga in če prav ocenim, med vsemi to uspe samo Gregorju. Tvoj orientir je samo njegova zadnja lučka in sposobnost predvidevanja (beri kilometri na cesti, ki si jih že naredil oz. izkušnje). Za nameček se vmes še močno ulije ploha, zato je naloga še toliko težja.

Midve z Melito po prestani preizkušnji ob njenem motociklu. Moj je v ozadju. Obe čisto ponosni in gizdavi :)

 

Defile - wrap up.

Tako osnovna kot napredna šola motociklizma na Vranskem je nekaj, za kar si mora vsak vzeti čas (in nabrati denar). V enem dnevu si v kontroliranem okolju in s super vodstvom Vojka Safrana nabereš zelo potrebne izkušnje, preizkusiš stvari, ki jih sicer (verjemi mi), nikoli ne bi. Tudi nimaš vedno prilike, da bi spremljal stvari, ki jih počneš na motorju in če ti nekdo pokaže, kako bi se moral gibati, kam gledati, ipd.. ter te sproti popravlja, je to šola, ki je več kot vredna obiska. Šola, ki bi se je moral udeležiti vsak, ne glede na to, ali vozi motor, ali pa je sovoznik. 

Preveri filmčke na mojem YT kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=PklC1ETQHDU&t=6s


Ni komentarjev:

Objavite komentar