ponedeljek, 15. april 2019

Fotografija na motociklu da/ne? Najbolj priljubljena vprašanja in odgovori!




Če si že v vlogi sopotnika oz. sopotnice je ena izmed bolj naravnih stvari, ki si jih boš slej ko prej zaželel in tudi mogoče udejanil, fotkanje z zadnjega sedeža. Sploh, ko se pelješ recimo skozi špalir motociklov in bi ta prizor nekako želel ovekovečiti. Vsaj za svoj album. Ali, ko si na poti okoli jezera s fantastičnim razgledom, pa pod milim bogom ne prijetnega kraja, da bi se vmes ustavil in fotkal.

Kako se torej lotiti fotkanja iz moto furce kar med potjo? Močno poudarjam, da je najbolj varno to, da se lepo ustaviš nekje, kjer imaš lep razgled, in tam fotkaš.

Če pa se že lotiš projekta, so mogoče najbolj pametni napotki iz mojih izkušenj k temu:

1. Ali je fotkanje iz motocikla težko?

Kakor za koga, odvisno od tvojih izkušenj. Absolutno vedno najprej poskrbi za svojo varnost. Ne lotevaj se tega pod nobenim pogojem, če si čisto neizkušen/a na motorju. To je isto kot jaz v prvem letu moto furc kot solo rider. In še - ti GoPro ali kaka druga kamerca ne zveni kul ali predrago? No, tam lahko delaš vse tako, da nimaš obremenjenih rok. Niso brez veze dizajnirali tako, da se vse skupaj inštalira na čelado.

Fotkanje, tudi če zveni čisto enostavno, okupira tvoje roke. Torej.. Če se ne znaš voziti kot sopotnik tako, da imaš roke proste, je brez veze. Ne lotevaj se tega, ker bo nevarno. Sicer pa z malo vaje gre vse. Imej v mislih, da so noge tvoj zaveznik, da v vsakem primeru sopotnik mora vse opraviti z mišicami stegen in da te morajo držati čisto na miru.

2. Se da fotkati samo z eno roko? 

 Ja, seveda. Ampak mora imeti kamera (fotoaparat) en gumb za sprožilec, ki je po možnosti tak, da se ne dotika drugih, ker ga z rokavico zlahka zamenjaš za kaj drugega. Druga stvar je, da moraš svojo napravo prej prižgati. Spet je to stvar vaje. In če misliš to delati z mobitelom, ni odveč pomislek, da ti zna uiti z vajeti in pasti dol. Torej, če se ga da privezati nase z nečim - tanko vrvjo npr; nekatere naprave imajo prav zato vgrajene male luknjice, v katere lahko potisneš zelo tanko vrvico, je to mogoče najboljša investicija, da ti drage naprave ne uidejo iz rok.

3. Fotke z mobitelom, navadnim fotoaparatom, čem tretjim?

Hja.. preizkusila sem vse. Zelo odvisno od tega, kaj želiš. V vsakem primeru je itak najbolj varno se ustaviti in tam na lepem kraju fotkati. Sicer pa je v tvojem primeru za probat, pa potem sam oceniš, kaj bi bilo za kam. Računaj, da je z bolj zmogljivimi mašinami veliko več mahinacije, preden vržeš vse zaslonke gor ali dol.
Pa tudi .. imaš res prostora dovolj za vso to kramo pred sabo? Midva sva se vedno, ko sva se ustavila, lotila fotkanja s pravo mašino. Za spomine in relativno nezahtevne uporabnike je pa mobitel fotografija več kot dovolj dobra.


4. Koliko fotk naredim na eno furo?

Grega bi umrl od smeha na tole temo. De facto lahko na eni furci naredim tudi nekaj sto fotk, to je na enodnevni furci. Kaj šele, ko greva za nekaj dni ali celo dopust. Razlog? Hja, kasneje, ko jih prebiram, jih je le prgišče takih, ki se jih da uporabiti. Logično. Vmes jih nikakor ne gledam in tudi ne brišem sproti, ker raje občudujem vse tisto, kar vidiva.

To so samo najbolj priljubljena vprašanja na to temo, o njej se mi ljubi (in bi lahko tudi) razpravljati ure in ure, pa tudi dovolj zabavno je. :)

P.s. Naslovna fotka je iz nedavne mini furce po gorenjskem koncu z okolico. Selfie z roko (poudarjam, ne s kako sodobno palčko za selfie poizkušati, ker je zadnja stvar, ki jo voznik potrebuje, neka palčka z leve ali desne strani v mrtvem kotu, ki ga bo na smrt preplašila. Oba ocenjujeva, da so te palčke za na motocikel absolutno neprimerne).

Ni komentarjev:

Objavite komentar